Jaarverslag 2014

De NVVK in 2014 – Een aantal feiten

KENNISOVERDRACHT

8 expertmeetings

De NVVK organiseert expertmeetings voor haar leden om kennis, ervaring en netwerk te delen. In 2014 zijn de volgende expertmeetings georganiseerd:

  • Transities op 18, 20 februari en 12 maart
  • Preventie & gedragsbeïnvloeding op 31 maart
  • Schuldhulpverlening in de wijk op 30 juni (in samenwerking met VNG en Divosa)
  • Jongeren en schulden op 30 september 
  • Convenant ZN op 23 september (in samenwerking met Zorgverzekeraars Nederland en Zorginstituut Nederland) (2 sessies)

301 bezoekers studiedagen

De NVVK organiseert jaarlijks twee studiedagen, waarin telkens een thema uit de wereld van schuldhulpverlening wordt uitgediept. Deze studiedagen worden bezocht door schuldhulpverleners, schuldeisers, beschermingsbewindvoerders en andere ketenpartners

  • April 2014: 145 bezoekers, Thema ‘Van theorie naar praktijk: nieuwe ontwikkelingen en de vertaalslag naar de uitvoering’
  • Oktober 2014: 156 bezoekers, Thema ‘Verleden, heden en toekomst schuldhulpverlening’

  

INRICHTING VAN DE BRANCHE

31 NVVK-leden geaudit

De NVVK-leden worden elke drie jaar geaudit, te starten bij de omzetting van het aspirant-lidmaatschap naar het lidmaatschap van de NVVK. In 2014 zijn 31 leden geaudit door onafhankelijke auditoren op basis van een auditplan. De NVVK-audit-normen zijn gebaseerd op de vigerende Gedragscodes, modules, het wettelijk kader, jurisprudentie en het toetsingskader zoals dat op het moment van de audit gehanteerd wordt bij toelatingen van nieuwe NVVK-leden.

14 klachten behandeld

De NVVK heeft een Commissie Kwaliteitszorg met een onafhankelijke voorzitter die klachten over NVVK-leden behandeld, nadat de reguliere klachtenprocedure bij het betreffende NVVK-lid is doorlopen. De uitspraak van de Commissie is bindend.

  • 14 klachten
  • 3 klachten gegrond
  • 1 klacht deels gegrond/ongegrond
  • 5 klachten ongegrond
  • 1 klacht niet ontvankelijk
  • 4 klachten nog in behandeling

      

BELANGENBEHARTIGING

6 lobby-brieven

De NVVK stuurt gericht lobby-brieven naar de politiek om standpunten vanuit de vereniging kenbaar te maken. Daarnaast vindt uiteraard ook persoonlijke benadering van politici plaats.
  

1.Gezamenlijke brief van NVVK, Divosa en VNG aan het ministerie van Veiligheid en Justitie op 6 maart 2014 waarin de partijen reageren op de internetconsultatie over het conceptwetsvoorstel "Eigen bijdrage voor verblijf in een justitiële inrichting" en het wetsvoorstel "bijdrage strafvordering en slachtofferzorg”. In de brief maken de partijen hun zorgen kenbaar maken; deze wetsvoorstellen hebbennegatieve effecten op de inkomenspositie van burgers (meer schulden) en dus op het armoedebeleid, de schuldhulpverlening en de re-integratie waar gemeenten verantwoordelijk voor zijn.
Brief VNG Divosa NVVK aan ministerie van Veiligheid en Jusititie 

   

2. Gezamenlijke brief met ketenpartners aan de gemeenteraden van de Nederlandse gemeenten op 8 april 2014 waarin de ketenpartners de nieuw gevormde gemeenteraden vragen om ervoor te zorgen dat in de collegeprogramma’s armoede- en schuldenaanpak een prominente plaats krijgt! Daarbij de mogelijkheden van samenwerking met maatschappelijke organisaties te benutten.
Brief aan gemeenteraden oproep armoede en schuldenaanpak

   

3. Brief aan het ministerie van Financiën op 10 juni 2014 waarin de NVVK haar zorgen uitspreekt over het afschaffen van het provisieverbod bij (dreigende) hypotheekachterstanden, wat tot omzeiling van het algehele provisieverbod kan leiden. Daarin ziet de NVVK het risico dat adviseurs alleen adviseren over de situatie rond de hypotheek, maar niet de schuldsituatie van de klant daarin meenemen.

Brief ministerie van Financiën afschaffing provisieverbod

    

4. Gezamenlijke brief van NVVK, Divosa en VNG aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 31 juli 2014 over het Besluit gegevensuitwisseling schuldhulpverlening. De partijen willen dat het besluit er snel komt. Verdere vertraging is ongewenst omdat de verplichtingen tot het bieden van schuldhulpverlening nu wel geregeld zijn, maar de faciliteiten om dit goed te kunnen uitvoeren niet.

Brief besluit gegevensuitwisseling schuldhulpverlening

   

5. Brief aan ministerie van Veiligheid en Justitie op 16 augustus 2014 waarin de NVVK reageert op de consultatie Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren. De NVVK spreekt haar waardering uit voor de concept-Regeling en zij doet aanbevelingen omtrent de beloningsstructuur, het belang van alertheid bij instelling bewind en het overgangsrecht.
Brief reactie consultatie beloning curatoren bewindvoerders en mentoren

   

6. Brief aan de Kamercommissie Sociale Zaken en Economische Zaken op 16 oktober 2014 over het Vrijstellingsbesluit private schuldbemiddelaars. De NVVK pleit onder andere voor een register met controle vooraf voor de organisaties die gebruik willen maken van de mogelijkheden die dit Besluit hen kan bieden.

Brief aan SZW en EZ Vrijstellingsbesluit Schuldbemiddelaars