Jaarverslag 2014

Er zijn mooie resultaten geboekt dit jaar. We zijn trots op de enorme inzet van de Commissies, Werkgroepen en medewerkers van het Verenigingsbureau

Joke de Kock, voorzitter NVVK

+

Nieuwe Gedragscode en modules voor de NVVK-leden

gedragscode

De NVVK heeft in nauw overleg met haar leden in 2014 haar Gedragscode Schuldregeling herzien in de Gedragscode Schuldhulpverlening. Ook de onderliggende modules, waarin de te volgen werkprocessen zijn voorgeschreven, zijn herzien. Deze zijn nu voor het eerst ook openbaar.

+

Onderzoek naar de doorstroom van minnelijke schuldhulpverlening naar het wettelijke traject

cover-verhaal-achter

De NVVK heeft onderzoek gedaan naar de vraag hoe de tendens te verklaren is dat het aantal schuldenaren, dat een beroep doet op de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp), de afgelopen jaren (vanaf 2011) afneemt, terwijl het beroep op de schudhulpverlening in diezelfde periode substantieel is gegroeid. Dit heeft rapport ‘Het verhaal achter de cijfers’ opgeleverd. 

+

Digitale gegevensinzage tussen NVVK-leden en gerechtsdeurwaarders

gegevensuitsiseling

In 2012 heeft reeds een eerste verkenning naar gegevensuitwisseling tussen NVVK-leden en gerechtsdeurwaarders, verenigd in de Koninklijke Beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders (KBvG), plaatsgevonden. Op basis van de resultaten van de toen uitgevoerde pilot is de inzet in 2014 verder uitgebreid. Inmiddels kunnen gerechtsdeurwaarders via VISH bij NVVK-leden zien of klanten bekend zijn bij schuldhulpverlening. 

+

Website huisonderwater.eu

huisonderwater

De website huisonderwater.eu bevat veel informatie voor mensen met hun huis ‘onder water’. Deze informatie is verkregen na onderzoek dat de NVVK heeft laten uitvoeren naar de rollen en taken van de stakeholders bij de problematiek van eigenhuisbezitters en onderwaarde van hun huis. De resultaten van het onderzoek zijn verwoord in het rapport ‘Brede aanpak financiële problemen huisbezitters’ 

+

Onoplosbare schulden

onoplosbare-schuldsituaties

Een aanzienlijke groep schuldenaren met hoge schulden klopt aan bij de schuldhulpverlening, waar om de één of andere reden nog geen regeling voor mogelijk is. Deze groep lijkt te groeien maar het ontbrak tot nu toe aan kwantitatieve en kwalitatieve informatie. De NVVK heeft hiernaar onderzoek laten uitvoeren en het rapport ‘Het verhaal achter de cijfers’ schetst een beeld van de zogenaamde Onoplosbare Schulden, de kenmerken van de desbetreffende doelgroepen en de wijze waarop daar door de schuldhulpverlening op in wordt gespeeld. 

+

Convenanten met CAK, Vewin en NS

convenanten

In convenanten maakt de NVVK met schuldeisers afspraken over samenwerking in het minnelijk traject. In 2014 heeft de NVVK convenanten kunnen afsluiten met de volgende drie partijen:
• CAK: Centraal Administratie Kantoor
• Vewin: Ver. van Drinkwaterbedrijven
• NS: Nederlandse Spoorwegen